W klasie IIAC naszego liceum temat o sposobach rozprzestrzeniania się owoców stał się okazją do kultywowania corocznej tradycji picia kawy Luwak
Ziarna tej kawy ( nasiona kawowca) są zjadane przez łaskuna zwanego luwakiem.Sprytne zwierzątko wybiera oczywiście najlepsze ziarenka, trawi je w swoim przewodzie pokarmowym ( dzięki czemu ziarna tracą gorycz), a następnie wydala niestrawione części ziaren czyli właśnie nasiona. Te właśnie ziarenka są wybierane przez ludzi z jego odchodów, a następnie poddawane tradycyjnej obróbce – wypalaniu i na końcu sprzedawane. O tym, jak rzadka to i wyjątkowa kawa najlepiej świadczy fakt, że na światowy rynek w ciągu roku trafia jej tylko 400 kg i jest uznawana za najdroższą kawę na świecie! A o to, jak trafiła do naszej szkoły prosto z Azji, musimy przy najbliższej okazji zapytać p. Annę Frasońską, która w tak niesamowity sposób dzieli się swoją wiedzą na lekcjach biologii
Mamy jeszcze tylko nadzieję, że delikatny smak kawy Luwak będzie kojarzył się uczniom nie tylko ze sposobem rozprzestrzeniania owoców , lecz przede wszystkim z miłymi chwilami spędzonymi podczas nauki w naszym ZSO.
No, takie lekcje to my bardzo lubimy!