Polsko-greckie gotowanie

Prawie 162 tys. zł pozyskał Zespół Szkół Ogólnokształcących im. Jana Kilińskiego w Mogielnicy. Pieniądze zostaną przeznaczone na realizację projektu „Kuchnia polsko-grecka jako nowatorska forma edukacji”.

Pozyskanie tak dużej kwoty było możliwe dzięki udziałowi w projekcie „Ponadnarodowa mobilność uczniów” realizowanym w ramach unijnego programu PO WER (Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój).

Projekt „Kuchnia polsko-grecka jako nowatorska forma edukacji” zakłada szereg aktywności realizowanych przy współpracy naszej szkoły z Platon School z miejscowości Ganochora, mieszczącej się w północnej Grecji. Będzie to innowacyjny projekt edukacyjny, wzmacniający kluczowe kompetencje uczniów i nauczycieli obu szkół. Region naszego miasta znany jest jako „Największy sad Europy” słynie z potężnej produkcji owoców, przede wszystkim jabłek, z kolei Riwiera Olimpijska słynie z produkcji oliwek i oliwy oraz sera feta. Te dwa aspekty zostaną połączone w nowoczesny sposób, a uczniowie naszej szkoły, wspólnie z rówieśnikami z Grecji będą tworzyć blogi kulinarne i gotować. Prace prowadzone będą w grupach międzynarodowych.

Tematyka projektu została wybrana z uwzględnieniem potrzeb uczniów, co gwarantuje atrakcyjność zajęć. W projekcie udział weźmie 20 uczniów z naszej oraz minimum 5 uczniów z greckiego liceum, 3 nauczycieli z Polski i minimum jeden nauczyciel z Grecji oraz profesjonalny trener/mentor wspierający realizacje zadań, delegowany przez greckiego partnera. Udział uczniów w mobilności zostanie poprzedzony rzetelnym przygotowaniem oraz wieloma dodatkowymi aktywnościami związanymi z zadaniami projektowymi.

 

Plakat

PO WER_ankieta